De begeleiding van studenten, collega’s en stagiaires doe je er niet ‘gewoon even bij’. Je bent verantwoordelijk voor een goede ontwikkeling en het vereist specifieke kennis, vaardigheden en inzicht.
Dat doe je door het stageproces goed te organiseren, en begeleiding te bieden op de werkvloer.
Wij hebben Martijn Kalsbeek (Dentallas Tandtechniek) en praktijkopleider van studenten tandtechniek gevraagd waarom hij de rol van praktijkopleider zo belangrijk vindt:
Kun je iets vertellen over jouw functie en rol als praktijkopleider?
“Als praktijkopleider lever ik dagelijks een bijdrage aan het opleidingsbeleid binnen onze organisatie en die van de vakopleiding. Naast mijn werkzaamheden als laboratoriumhouder ben ik verantwoordelijk voor de vertaling van dit beleid naar de dagelijkse begeleiding van onze studenten.”
Wat is jouw grootste taak als praktijkopleider?
“Naast het feit dat onze studenten volledig meedraaien in het arbeidsproces, bereid ik beginnend tandtechnische professionals voor op een (toekomstige) beroepsuitoefening. Denk hierbij aan gedegen onderwijs en coaching door individuele opdrachten en opdrachten in teamverband.”
Is het belangrijk dat een bedrijf praktijkopleiders heeft?
“Ja. Naast het feit dat je jong en gemotiveerd personeel aan het werk hebt binnen een organisatie, worden jonge mensen geholpen om een leertraject bij een erkend leerbedrijf tot een succes te maken.”
Wat zijn je uitdagingen op het gebied van het begeleiden van studenten?
“Het vasthouden van constante focus, het blijven motiveren en de studenten het beoogde doel laten zien.”
Wat maakt de functie praktijkopleider zo mooi?
“Wat het voor mij op persoonlijk en professioneel vlak mooi maakt, is het feit dat ik zelf mijn kennis ook blijf updaten. De ondersteunende en coachende rol ligt mij persoonlijk goed. Daarnaast is het motiverend als studenten goede resultaten boeken op zowel praktisch als theoretisch vlak.”
Heb je tips voor nieuwe collega’s met deze rol?
“Geef positieve feedback en gebruik humor. Verder is het belangrijk om de competenties van jouw protegé in de vorm van kennis en vaardigheden te kennen. Hierdoor ben je in staat om sterke- en verbeterpunten in kaart te brengen. Vertrouwen is daarnaast ook een groot goed. Laat ze dingen doen en fouten maken mag.”
Na het volgen van de cursus Praktijkopleider DHTA Utrecht weet je alles over de organisatie van het leerproces én over effectieve begeleiding. Deze cursus is geaccrediteerd voor de beroepsgroepen Audicien (StAr) en Medisch Steriele Hulpmiddelen (MSMH).
Deze cursus staat gepland op 18 september en 2 oktober 2024.
Inschrijven of meer weten?
Neem dan nu contact op met onze accountmanager Nadja Jonkers via njonkers@professionalsprogramma.nl of 06-40907064.