Van klaslokaal naar koffiebar: een carrièreswitch die smaakvol uitpakte

Het maakt niet uit hoe oud je bent, je bent nooit uitgeleerd. Je kunt altijd doorleren om iets anders te gaan doen of om nóg beter te worden in je eigen vak. Het Professionals Programma van MBO Amersfoort biedt opleidingen speciaal voor volwassenen. Noëlle Meis (27) heeft de éénjarige mbo-opleiding Operationeel Manager afgerond. Zij kiest voor een carrière in de horeca!

Ook een carrière in de horeca? Kies net als Noëlle voor omscholen of bijscholen  bij MBO Amersfoort.

Na enkele jaren de pabo te hebben gevolgd, ontdekte Noëlle in de coronajaren dat een baan als leerkracht niet haar roeping was. Ze probeerde verschillende baantjes, maar kon nergens haar plek vinden. Totdat ze de wereld van de koffie ontdekte. Via een (bij)baan  als barista bij Bagels & Beans en uiteindelijk bij koffiespeciaalzaak Dagger Coffee in Utrecht, groeide ze uit tot een ware koffieconnaisseur. Tijdens haar opleiding tot Operationeel Manager heeft ze waardevolle vaardigheden opgedaan die ze kan inzetten in zowel haar baan als barista als in haar ondernemerschap.

Hoe ziet jouw loopbaan er tot nu toe uit?

‘Ik heb de pabo gedaan, maar ik heb de opleiding niet afgerond. Ik was er goed in, maar het gaf me geen energie. Vanaf de middelbare school heb ik altijd veel bijbaantjes gehad en op een gegeven moment had ik zelfs zeven baantjes tegelijk. Toen ik tijdens de coronapandemie een burn-out kreeg, besefte ik dat er iets moest veranderen. Samen met mijn psycholoog besloot ik om met alles te stoppen en alleen nog te doen waar ik energie van kreeg. Per toeval ontdekte ik de wereld van ‘specialty coffee’ – het hogere segment van koffie. Ik werk nu drie dagen in de week bij Dagger, een branderij in Utrecht. Daar doe ik de sales en ben ik barista. Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer en geef ik (koffie)trainingen aan particulieren, bedrijfsuitjes en horecazaken, en soms vrijgezellenfeestjes. Ook doe ik mee aan wedstrijden koffiezetten en heb ik al best wat prijzen op mijn naam staan. Daar gaat onwijs veel tijd in zitten, maar ik vind het fantastisch!’

Waarom ben je de mbo-opleiding Operationeel Manager gaan doen?

‘Ik koos voor de studie Operationeel Manager vanwege mijn grote passie voor koffie en mijn uiteindelijke droom om mijn eigen horecazaak te runnen. Ik heb mijn studie in 2022 afgerond. Het was een intensieve opleiding van één jaar. Tijdens de opleiding lag de nadruk sterk op persoonlijke ontwikkeling, wat enorm heeft bijgedragen aan het vinden van mijn eigen leiderschapsstijl. Tijdens de opleiding leerde ik voor mezelf opkomen en mijn grenzen stellen. Ook hielp de opleiding mij om juridisch goed om te gaan met werkgevers en om mijn leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Het niveau was uitdagend genoeg en dat hield me gemotiveerd om door te gaan. De opleiding kwam precies op het juiste moment, omdat ik toen erg zoekende was.’

Hoe ben je bij de opleiding terechtgekomen?

‘Toen ik weer lekkerder in mijn vel zat, wilde ik graag weer iets nieuws aanpakken, maar wel met begeleiding. De opleiding bood een vangnet en was perfect om me te helpen re-integreren. Ik vond de opleiding via internet en had een facetime gesprek met één van de docenten, omdat er door corona geen open dagen waren. Misschien ga ik in de toekomst ooit nog wel verder studeren, maar voor nu ben ik heel blij met mijn mbo-diploma Operationeel Manager.’

Wat heeft je verrast tijdens de opleiding?

‘Ik was vooral aangenaam verrast door hoe persoonlijk en praktijkgericht de opleiding was. Het eerste half jaar ging voornamelijk over persoonlijke ontwikkeling en pas in het tweede half jaar begonnen we met de theorie. Het tempo lag hoog, waardoor ik me geen moment verveelde.’

Hoe zie je je toekomst voor je?

‘In de nabije toekomst wil ik doorgaan met wat ik nu doe, omdat ik daar echt gelukkig van word. De afwisseling tussen werken in een vaste zaak en het geven van workshops en trainingen vind ik erg leuk. Ik wil altijd betrokken blijven bij de koffiewereld, misschien richting de inkoop van groene koffie, een kantoorbaan in de koffie industrie of iets bij een branderij. Uiteindelijk streef ik naar het hebben van een eigen horecazaak!’