Dienstverlening, helpende zorg en welzijn
Aanmelden BOL Aanmelden BBLOpleidingspecificaties
Crebonummer: | 25498 |
Leerweg: | BOL, BBL |
Niveau: | 2 |
Duur opleiding: | 2 jaar |
School: | School voor Welzijn |
Startdatum: | Januari, September |
Zorg je graag voor anderen? Ga je makkelijk om met mensen en wil je ze graag begrijpen? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou! Als helpende zorg en welzijn is het belangrijk dat je positief bent en dat je goed kunt samenwerken, plannen en organiseren. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk: je doet wat er moet gebeuren en zorgt ervoor dat het leven van mensen aangenamer wordt!
Dit is jouw toekomst
Je gaat bijvoorbeeld aan de slag bij een verzorgingstehuis, verpleeghuis, buurthuis of kinderdagverblijf. Of een instelling voor mensen met een handicap. Maar je kunt ook bij mensen thuis werken waarin je hen helpt om voor zichzelf te zorgen. Bijvoorbeeld door te ondersteunen in het huishouden. Maar je kunt ook helpen bij het eten en drinken, wassen en aankleden. Natuurlijk geef je ze aandacht en luister je goed naar hen. Je maakt het leven van mensen wat fijner.
Zo ziet jouw opleiding eruit
Je kunt de opleiding Helpende zorg en welzijn op twee manieren doen. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je minimaal 20 uur per week. En je gaat 1 dag per week naar school. In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je voor een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming (bpv). De nadruk ligt op school, daar krijg je zowel theorie als binnenschoolse praktijk. Ook loop je stage bij een erkend leerbedrijf.
De opleiding duurt 2 jaar. De opleiding start in september (en eind januari nog een keer als er voldoende aanmeldingen zijn).
Hierin kies je ook extra vakken, keuzedelen. Je krijgt veel begeleiding.
Op school krijg je ook algemene vakken zoals taal of rekenen. Daarin doe je examen. Maar je moet ook in de praktijk laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.
Leren in een onderwijsbedrijf
Wij weten dat je het meest leert in de praktijk. Daarom kun je de BOL-opleiding bij een onderwijsbedrijf volgen. Je leert en werkt dan op de locatie(s) van het onderwijsbedrijf in plaats van op een school. Zo sluiten theorie en praktijk nauw op elkaar aan. Je kunt de BOL-opleiding volgen bij de onderwijsbedrijven:
Geef bij je aanmelding aan dat je de opleiding bij een van deze onderwijsbedrijven wilt volgen.
Kerntaken en verplichte vakken
Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Helpende zorg en welzijn precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.
Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:
- Je voert dienstverlenende werkzaamheden uit
- Je bereidt werkzaamheden voor en stemt af
- Je maakt ruimtes gebruiksklaar
- Je treedt op als aanspreekpunt
- Je voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit
- Je assisteert bij voorraadbeheer
- Je draagt bij aan een veilige situatie
- Je voert eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit
- Je voert werkzaamheden uit gericht op voeding
- Je evalueert de werkzaamheden
- Je ondersteunt bij dagelijkse activiteiten in zorg en welzijn
- Je ondersteunt bij wonen en huishouden
- Je ondersteunt bij persoonlijke zorg en ADL
- Je assisteert bij de uitvoering van sociale en recreatieve activiteiten
Verplichte onderdelen bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.
Keuzedelen
Toelatingseisen
Opleidingskosten
Vervolgopleidingen
Mbo-opleiding op niveau 3, bijvoorbeeld Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg). Kijk hier voor meer informatie.
Kans op stage en werk
Studie in Cijfers
Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.